een (nog) niet uitgevoerd wespenevenement

Elk jaar raken veel mensen in paniek door wespen die hun aangenaam verblijf op terras of in de tuin dreigen te verzieken. Het veroorzaakt weglopen, om zich heen slaan, goedbedoelde adviezen die niet worden opgevolgd en ergernis bij diegenen die kalm kunnen blijven, wat makkelijk is als de wesp een ander lastig valt. Hoewel wespen prachtige dieren zijn.
Daarom is het nodig om een wespenevenement te organiseren, waarin vooroordelen worden weggenomen, praktische tips worden gegeven, nuttige en overbodige kennis wordt verschaft door mensen die er echt verstand van hebben .
Wat zou er op het programma kunnen staan?

Hoe we echt kunnen omgaan met lastige wespen

Hoe we echt kunnen omgaan met lastige wespen, ook al zijn we als de dood voor ze en hebben we helemaal geen tijd om naar allerlei adviezen te luisteren van mensen die er zelf toevallig geen last van hebben.
Praktische voorlichting, daar gaat het om. Eenvoudige trucjes en hoe je met je angst kunt omgaan. Hoe te vermijden dat wespen je lastigvallen. wat je wel en wat je vooral niet moet doen.
Voor de vanzelfsprekende doelgroep kunnen een arts en een verpleegkundige vertellen wat je niet moet doen, wat je moet doen als je gestoken wordt door een wesp, wat je moet doen als je erg gevoelig bent voor wespengif.

Maak je eigen wesp van afvalmateriaal

Laat de kinderen zelf een wesp maken, liefst zo groot mogelijk. Van resten papier, metaal en plastic, met mooie kleuren en dreigende ogen.
Een uitwendig skelet is een uitdaging.
Werk samen met de lokale scrap verzamelaars en vraag een educator de kinderen te begeleiden. Maak er flink reclame voor en laat de kinderen hun werkstuk tentoonstellen.

Een wespenkenner aan het woord

Wat weten we van wespen? Weinig, dus laat een echte kenner, een op wespen gespecialiseerde entomoloog vertellen over deze beestjes. wat zijn wespen, welke soorten komen er voor in ons land? Zijn er insecten die er uitzien als wespen, maar het niet zijn? Steken ze allemaal en wat te doen als je gestoken wordt. Zijn ze nuttig? En waarvoor dan wel? Is er wetenschappelijk onderzoek dat ons wijzer maakt?. Waar blijven de wespen?

Worden wespen geteld en waargenomen door de mensen van waarneming.nl?
Waar in ons land leven welke wespen? Is die pas ontdekte soort op een dak in Rotterdam zo bijzonder?
Voor de echt geïnteresseerden kan een enthousiaste entomoloog het verhaal vertellen.

De wesp in de letteren en in de beeldende kunst

Hoe is het met de wesp in de literatuur en in de poëzie? Wat schreef Godfried Bomans erover in “Erik of het klein insectenboek”. Hebben ze menselijke trekjes? Zijn ze arrogant?
Welke dichters schreven een wespengedicht? Wie illustreerde daarbij?
Zijn er prenten, schilderijen of tekeningen met wespen?
Laat, in samenwerking met de bibliotheek, het lokale letterengenootschap en het Literatuurmuseum een kenner vertellen en neem de mensen mee op de zoektocht naar wespen in kunst en letteren.

Verzamelingen

Wat is er te vinden over wespen in de collecties van Natuurhistorische Musea? Zijn er particuliere verzamelaars met een wespencollectie? Hoe worden de wespen daar bewaard? Zijn er bijzondere exemplaren met een verhaal? Wat houdt de mensen die de collectie bijhouden bezig? Toon een overzicht van wat er is, laten we een ontdekkingstocht maken, wat is de geschiedenis van de collecties? Worden er nog steeds wespen gevangen en opgespeld?
De wespenverzamelaar en de conservator kunnen hun drijfveren en hun deskundigheid aan het publiek overbrengen en een deel van de verzameling laten zien.

Wespen en mode

Spelen wespen een rol in de mode? Wat is eigenlijk de geschiedenis van de wespentaille? Wie kan daar deskundig en boeiend over vertellen? Zijn er mooie foto’s uit oude modetijdschriften? Laat een mode- journalist en een kenner van historische mode samen met enkele studenten van de modevakschool vertellen over oorzaak en gevolg van de wespentaille.

De man die zich liet steken

Wie is de man die zich liet steken? Wat staat er in zijn boek? Waarom deed hij dat? Kunnen we er iets van opsteken?
Laat iemand aanstekelijk vertellen over het boek van Justin O. Schmidt “The sting of the wild”.

De Vespa-rijder

Nodig de lokale Vespa-rijders uit voor een exclusief bezoek. Confronteer ze met de naamgever van hun geliefde voertuig. En laat een kenner de geschiedenis vertellen van een scooter die een tweede leven begon.

De fotografen

Op waarneming.nl laten veel fotografen zien wat ze hebben gefotografeerd. Dat gebeurt ook op FB pagina’s en op Pinterest. Nodig de fotografen uit om hun mooiste wespenfoto’s te laten zien.

Het evenement

Eigenlijk gaat het om een serie kleine evenementen voor uiteenlopende doelgroepen. Een wespenweekend zou dan een goed idee zijn, het liefst met daaraan aansluiten de tentoonstellingen van de werkstukken van de kinderen, de foto’s van waarneming en Facebook, en een tentoonstelling met mode-foto’s, illustraties uit de literatuur, de Vespa geschiedenis en wetnechappelijke tekeningen.
Dat kan een mooi aanstekelijk geheel worden.
U kunt me benaderen om het te helpen organiseren.